Ροχαλητό ύπνος, κουραση

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό γενικότερα αλλά και για την κατάσταση της καρδιάς.

Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν ανωμαλίες κατά τον ύπνο και ροχαλητό, όπως το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, είναι ζωτικής σημασίας καθώς βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της καρδίας χαμηλώνουν, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στην καρδία να χαλαρώσει.
 • Όταν ο ύπνος διακόπτεται ή είναι κακής ποιότητας για διάφορους οργανικούς λόγους, τότε η καρδιά δεν μπορεί να επωφεληθεί της ξεκούρασης που κανονικά της προσφέρει ο ύπνος.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές ροχαλητού, παρουσιάζουν κατά τον ύπνο διακοπές της αναπνοής τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ύπνος τους έχει διαταραχές με διακοπές. Ο διακεκομμένος ύπνος όπως και η αϋπνία προκαλούν στρες στην καρδιά.
 • Κατά το ροχαλητό τα ξυπνήματα είναι επιφανειακά, συχνά και μικρής διάρκειας και έτσι ο ασθενής συνήθως δεν συνειδητοποιεί ότι συμβαίνει αυτή η κατάσταση. Ο οργανισμός αντιδρά στα συχνά απότομα ξυπνήματα με μηχανισμούς τύπου στρες οι οποίοι δημιουργούν ψηλή πίεση.
 • Με λίγα λόγια, το ροχαλητό μπορεί να είναι αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον το ροχαλητό συγκαταλέγεται στις συχνότερες αιτίες ψηλής πίεσης.
 • Η ψηλή πίεση προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και είναι για αυτό το λόγο που απαραίτητα χρειάζεται θεραπεία για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης. Το ροχαλητό λόγω της ψηλής πίεσης που προκαλεί, συμβάλλει στην εγκατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Ο ασθενής είναι εξαιρετικά νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει τάση να αποκοιμάται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων για τις οποίες απαιτείται προσοχή και συγκέντρωση όπως για παράδειγμα η οδήγηση, η εργασία και η συνομιλία.

Πόσο σημαντικός είναι δηλαδή ένας καλός ύπνος;

 • Η ξεκούραση στη διάρκεια της νύχτας αποτελεί το κλειδί για την καλή υγεία. Για παράδειγμα, ένας καλός ύπνος βοηθά τον οργανισμό να αναρρώσει από ασθένεια ή τραυματισμό. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και οι καρδιακές παθήσεις.
 • Πέρα όμως από το σώμα, ο ύπνος τρέφει και το μυαλό. Το στρες για απλά πράγματα της καθημερινότητας και η αναποτελεσματικότητα είναι συχνές παρενέργειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου.
 • Σημειώνεται, ότι οι ανάγκες αναφορικά με την ποσότητα του ύπνου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες  οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Κατά συνέπεια,  η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει:

 • Καρδιακές αρρυθμίες
 • Υπέρταση
 • Υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό
 • Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
 • Υψηλό ρίσκο αυτοκινητικού ατυχήματος λόγω κόπωσης και υπνηλίας

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Τα καλά νέα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι ότι υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση της νόσου. Ειδικότερα, η πιο συχνή και αποτελεσματική είναι η συνεχής συσσώρευση ροής αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη.

Η ειδική θεραπεία για το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου είναι γνωστή με το ακρώνυμο CPAP – continuous positive airway pressure. Εφαρμόζεται μια ειδική μάσκα στη μύτη ή στο στόμα και στη μύτη μαζί. Η μάσκα αυτή επιτρέπει τη χορήγηση αέρα με θετική συνεχή πίεση με αποτέλεσμα να μένουν ανοικτές οι δίοδοι του αέρα στο άνω αναπνευστικό σύστημα.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν θεραπεία και για τις δύο παθήσεις είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της κατάστασης της καρδιακής τους λειτουργίας. Επίσης υπήρχε καλύτερος έλεγχος και βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης.

 

Πηγές: Πανελλήνια Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας

www.hellasorl.gr
www.medlook.net
www.onmed.gr
www.physio.gr

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Log in with your credentials

Forgot your details?